Átszervezett buszjáratok: társadalmi egyeztetés – egyeztetés nélkül

Kitüntetett szülő: egy mindenkiért, mindenki egyért
április 24, 2016
Szép jövő: „új” Klik és szolidaritás, lehúzás és elvonás
július 13, 2016

Elvileg a BKK társadalmi egyeztetésre bocsátotta a buszközlekedés átalakításának tervezetét, de ez valamiért nem landolt a XV. kerületi képviselők asztalán.

Januárban, a városházi lakossági fórumon már jelezte a Budapesti Közlekedési Központ illetékese, hogy a közeljövőben átszabják az Újpalotáról a belvárosba, illetve Budára tartó buszjáratokat.
Ez a közeljövő június 4-én jött el. A BKK álláspontja szerint „az M4-es metró megjelenésével megváltoztak az utazási szokások: az utazóközönség körében egyre népszerűbbé vált az M4-es metró használata, míg a korábbi hagyományos felszíni járatok veszítettek jelentőségükből. Az utasforgalmi átrendeződésre reagálva a BKK átalakította a metróhoz kapcsolódó autóbusz-hálózatot.
Ez azonban így nem teljesen igaz. A közlekedésszervező azért machinál, mert a korábbi budapesti városvezetés 2004-ben, az Európai Bizottsággal kötött támogatási szerződésben vállalta, hogy egy bizonyos utasszámot el fog érni a metró, és ezt legalább statisztikailag el kell érni. Amennyiben nem, és ez a 2017-es ellenőrzésen kiderül, akkor elképzelhető, hogy a 181 milliárd forintos támogatást teljesen vagy részben vissza kell fizetnie Budapestnek. Ennyi felesleges pénz meg nincs a kasszában.

Tehát maradt a bűvészkedés, hogy a lehetőleg minél kevesebb busz közlekedjen a metróval párhuzamosan, és amelyiknél lehetett, azt átminősítették úgynevezett ráhordó járatra.

Júniustól 4-től tehát nem jár már a Dél-Budát és a XV. kerületet összekötő gyorsjárat, a 107-es, helyette a sokkal hosszabb, kerülő útvonalon közlekedő 108E-s és 8E-s busszal lehet a XI. kerületből Palotára és vissza utazni. A kerületből indul még majd a 7-es, amely Albertfalváig, a 7E, amely a Blaha Lujza térig, valamint a 133E, amely Nagytétényig halad ezentúl.
A BKK május 13-i közleményében tudatta, hogy az átalakítás társadalmi egyeztetése lezárult. Az írták, hogy „a társadalmi egyeztetésre bocsátott tervezetet a változásokban érintett önkormányzatok (I., V., XI., XII., XIV., XV., XXII., Budaörs) is megkapták véleményezésre, a módosításokban leginkább érintett XI. és XXII. kerületi önkormányzattal pedig személyes egyeztetéseket is folytatott a BKK.”

Mint Móricz Eszter mondta, arról nincs tudomása, hogy a többi helyhatósághoz eljutott-e BKK anyag, abban biztos, hogy sem a pénzügyi bizottság – amelynek ő – és sem a városüzemeltetési bizottság – amelynek a szintén szocialista Tóth Imre a tagja – elé nem került, mint ahogy a képviselő-testület elé sem.

Álláspontja szerint két eset lehetséges: vagy nem érkezett meg a BKK javaslata a városházára, vagy a palotai vezetők felejtették el a képviselők elé terjeszteni.