Spirál Ház: kiváló munka vagy romhalmaz?

Viszontagságos tábori viszonyok – egy újabb polgármesteri “sikertörténet”
július 19, 2016
ÉPK: elvileg itt uszoda lesz
augusztus 1, 2016

Tavaly ősszel még „sikeresnek” nevezte a Spirál Ház felújításának befejezését a polgármester, most pedig már egyszerűen „romhalmaznak”.

Hosszú története van a Spirál Háznak. A legújabb fejezet 2015 szeptemberétől íródik, amikor is a felújított épületet átadták. Idézet a XV. kerület DK-s polgármesterének, Hajdu Lászlónak weboldaláról, a hajdu15.hu-ról: „Számos beruházást vittünk sikerre az elmúlt esztendőben. Szeptemberben átadtuk a közel 1,6 milliárd forintból, európai uniós támogatással megvalósuló, megújult Spirál Házat. A kerület szociális központja ingyenesen vagy kedvezményes áron mosodai és varrodai szolgáltatást, étkezési lehetőséget biztosít a kerületi lakosok részére, miközben új munkahelyeket is jelent az itt dolgozók számára.
Akkor még nagy egyetértésben avatta fel a Spirál Házat László Tamás fideszes országgyűlési képviselővel együtt.
Aztán jó magyar szokás szerint csak ideiglenesen volt nyitva, néhány hét után bezárták.

A polgármester a tavalyi „sikeres beruházást” – egy képviselői interpellációra adott válaszban – most már ostorozta, ahogy fogalmazott, „ismételten abba a helyzetbe kerültem, hogy egy, az előző ciklusból megörökölt romhalmaz eltakarításával kapcsolatosan kell számot adnom”.

Mindemellett azt írta, hogy az épület problémái „a rossz minőségű tervezési és kivitelezési munkából adódnak”.
A projekt teljes költsége 601,1 millió forint volt, amibe az önkormányzat 35,1 milliót tett bele terveztetésre. A felújítás költségvetését hétszer kellett módosítani a polgármester szerint, és a hibák miatt 2014 és 2016 között – terven felül – plusz 165,4 millió forintot kellett rá költeni. Ráadásul a közbeszerzési szabálytalanságok miatt a Közbeszerzési Döntőbizottság újabb eljárást indított.
A városvezető úgy fogalmazott, hogy „a Spirál Ház bezárása és a tevékenység ideiglenes áthelyezése anyagi és erkölcsi kárt okoz. Részben azért, mert rontja az önkormányzat, mint végső megrendelő megítélését, másrészt kárt okoz azoknak a kerületi lakosoknak, akik a szolgáltatást nem az eddigi megszokott helyen, feltételekkel vehetik igénybe”.
Azt viszont nem említette meg a válaszában a polgármester, hogy a házban lévő Pajtás étteremmel is gondok vannak: olyan műszaki hiánypótlások, javítások szükségesek a helyiségben, amelyeket üzemeltetés közben nem lehet végrehajtani, ezért kényszerből több, mint egy hónap időtartamra be kell zárni és az étkeztetést más módon kell megoldani.

Móricz Eszter képviselő szerint nyilvánvaló, hogy a jelentős ráfordításokat valakinek állnia kell: állhatja ezt a kivitelező, de az is lehet, hogy ez az összeg az önkormányzatra fog „ráégni”.

Úgy vélte, mivel a teljes projekt kivitelezése több kívánnivalót hagy maga után, a későbbiekben szükséges alaposan kivizsgálni.
Végül csak egy kérdés marad: mindezek alapján polgármester miért ítélte „sikeres beruházásnak” az egészet?

TÉNY +

– Az átadásról tudósítás
– Az idézett polgármesteri beszámoló