Viszontagságos tábori viszonyok – egy újabb polgármesteri “sikertörténet”

Szép jövő: „új” Klik és szolidaritás, lehúzás és elvonás
július 13, 2016
Spirál Ház: kiváló munka vagy romhalmaz?
július 19, 2016

Bár a jelenlegi városvezető sikeresnek könyvelte el az idei nyári táboroztatást, az általa kijelölt új helyszín mégsem volt sokkal jobb a réginél.

Hosszú éveken át a Szántóföld utcai sporttelepen működött a nyári napközis tábor, amelynek szervezettségével és lebonyolításával – ami főként a részt vevő pedagógusokat dicséri – az önkormányzat és a szülők is meg voltak elégedve. Ám néhány hónappal ezelőtt a polgármester saját hatáskörbe vonta a tábor helyszínének kijelölésének jogát, ami azzal járt, hogy egy másik sporttelepre, a Budai II László stadionba – illetve a szomszédos Czabán általános iskolába – irányította az idén gyerekeket.
A júniusi képviselő-testületi ülésen végre az is kiderült, hogy miért volt a váltás.

A polgármester beszámolója szerint a Szántóföld utcában nem volt megfelelő a gyermekek étkeztetésének színvonala, az étkezőhelyiségben túl nagy volt a hőség, és nehezen volt megközelíthető.

Móricz Eszter szerint mindezt nehéz valós indoknak elhinni, hiszen az általa vezetett köznevelési bizottsághoz soha nem érkeztek ilyen panaszok… Mint mondta, őt szakemberek úgy informálták, hogy a kifogásolt ebédlői hőség ellen egy egyszerű és nem túl költséges tetőszigeteléssel lehetett volna védekezni. Sőt, hozzátette, úgy értesült, lehet, hogy az elméletileg alkalmatlan Szántóföld utcába még az idei nyáron több táborozó csoport is mehet…
A városvezető az említett hozzászólásában pozitívumként említette, hogy a diákok számára a stadionban felújították az egyik vizesblokkot, illetve a volt gondnoki lakást pedig a pedagógusok számára alkalmas pihenőhellyé alakították át. Ugyancsak büszkén említette, hogy a gyerekek kulturált körülmények között tudnak étkezni, a füves és a műfüves focipályát egyaránt használhatják, rossz idő esetén pedig az iskolában lehet foglalkozásokat tartani.

Móricz Eszter szerint azonban közel sem ennyire idilli a helyzet a stadion területén.

Például az atléták így kiszorultak az addig általuk használt belső helyiségből, az ő problémájuk nem lett megoldva. Továbbá a műfüves focipályát egész nap éri a napsütés, még egy kis árnyék sem vetül rá – még annyi sem, mint a Szántóföld utcában –, ezért igencsak ártalmas azon a kánikulában bármit csinálni, és ha esetleg az itt táborozó gyerekek létszáma nagyobb lesz, az ebédeltetés déltől akár 15 óráig is eltarthat. Mivel fokozottan veszélyesnek tűnik a terület, az esetleges balesetek és sérülések elkerülése érdekében szigorú és állandó felügyeletet szükséges.

– Szerencsére a táborvezetésre, a pedagógusokra és a szervezőkre ilyen körülmények között is számítani lehet. Köszönet nekik!

Bár a városvezető sikeresnek könyvelte el az induló új tábort, éppen az általa említett számok nem igazolták ezt vissza: mint mondta, idén a tábor első hetében 116, a másodikban 159 gyerek vett részt, viszont 2015-ben a Szántóföld úton 170, illetve 179 diák „lakott”. A polgármester azt is megemlítette a testületi ülésen, hogy az önkormányzat értékelni fogja az idei nyári tábor tapasztalatait, és ennek ismeretében dönt a jövő évi helyszínről – ami úgy igaz, hogy majd a polgármester határoz erről saját hatáskörben.
Móricz Eszter szerint az idei sikeres működtetés inkább azoknak a szakembereknek köszönhető, akik az egyébként táboroztatásra alkalmatlan sportpályát néhány hétre erre alkalmassá varázsolták. Azt javasolta a polgármesternek, hogy ilyen viszontagságos körülmények közé még egyszer ne engedjék a gyerekeket!