ÉPK: kórház helyett mosoda

Tanfolyamok a Csokonaiban
február 6, 2017
Lerongyolódott palotai utak [+36 fotó a kátyúkról]
február 19, 2017

(Képünk illusztráció. Forrás: Wikipedia.org)

Ezért tényleg megérte várni bő két és fél évtizedet, milliókat költeni a tervezgetésre. A legfrissebb fejlemények szerint a Bethesda mosodája(!) költözik az ÉPK 10. épületébe.

Újabb nem várt és nem túl dicső fordulat a XV. kerület egyik legértékesebb, és talán leginkább elhanyagolt vagyontárgyának az ügyében. A rendszerváltozás óta üresen tátongó Észak-Pesti Kórház egyik épületébe visszatérhet az élet.

A kerület vezetése által felvázolt tervek alapján az impozáns és részben műemlékvédelmi védelem alatt álló épületek, hét hektárnyi értékes parkterület sajnos nem a kerületben élők egészségügyi problémáit orvosolná. Ehelyett egy közeli kórház szennyeseinek a mosására fognák be az ingatlan 10-es számú épületének egy részét.

A kerület vezetése is érzi, érezheti, hogy a történet nem teljesen kerek: az erről szóló javaslatot mintegy „fű alatt”, sürgősséggel terjesztette a képviselő-testület elé január 24-én. Emiatt viszont a képviselőknek idejük sem volt az előkészített szerződés részleteiben elmélyedni.

A javasolt együttműködés a kerület számára nem kimondottan előnyös: a mintegy 330 m2-nyi földszinti és pince helyiség kedvezményes bérletéért cserébe a Bethesda Gyermekkórház az épületrész felújítását vállalja, valamint egy külön megkötendő megállapodás fejében majd a kerületi gyermekek számára szakrendelést, laborszolgáltatást nyújtana az elképzelések szerint.

Mindezek fejében a kerület 10 évre leköti magát: a szerződés ugyanis az aláírás napjától 2027. szeptember 1-ig szól. Ráadásul a megvalósítás is villámgyorsan megkezdődhet, hiszen a dokumentum szerint a kórházi mosoda már idén március 1-étől birtokba veheti az épületrészt.

Olvassa el korábbi cikkeket is az EPK “szappanoperáról”:

ÉPK – elvileg itt uszoda lesz

GIGATERVEK GIGA BIZONYTALANSÁGGAL. Észak-Pesti Egészségliget: a kerületben élőket szolgálja majd?

Galéria

Ezeken a 2015 őszén készült fotókon látszik, milyen siralmas állapotban vannak az egyébként rendkívül értékes, és valóban műemléki jelentőséggel bíró épületek: