Liva-malom: tetőléc helyett tetőterv

Orvoslás helyett mások szennyesét moshatjuk
március 28, 2017
Tervek, tervek és újabb tervek…
március 28, 2017

Illusztráció

Bár a 21 milliárdos költségvetésben apró cseppnek tűnik a Liva-malomra szánt 5 milliós tétel, mégis érdemes megvizsgálni. Szomorú, tanulságos – és a kerületre sajnos nagyon is jellemző történet bontakozik ki abból.

A kerület 18. századi műemléke, a Liva-malom évtizedek óta csak pusztul, és ez úgy tűnik, hogy ez az idei évben sem fog megváltozni. A bő két évtizede leégett épületnek jóformán már csak a falai állnak, és azok állapota is erősen leromlott. Az évszázados emlékmű megmentése csak kerületi forrásból lenne megvalósítható, de a polgármesteri hivatal előterjesztése szerint erre idén nem lesz forrás.

Ha építkezésre nem is, tervezésre viszont jut pénz. A 2017-es költségvetés 5 millió forintot hagyott jóvá, hogy abból tetőtervek készüljenek. Az nem világos, hogy erre mi szükség van, hiszen a “gigatervek kerületében” a Liva-malom esetében sincs hiány tervrajzokból.

László Tamás és Sipos Gábor kerületi főépítész komplett tervanyagot kapott Merk Péter önkormányzati képviselőtől. A költségvetési vitában elhangzott: az ingyen átadott tervekért, ha kell, a Műszaki Egyetem is vállalja a felelősséget. Az előző évben pedig 3 millió forintból hat különböző terv is készült az épületre – igaz, ezek mindegyike tető nélküli terv.

A Liva-malom most újabb tervezések terepe lehet. A szomorú csupán az, hogy miközben milliós nagyságrendben ömlik a pénz a tervezőirodáknak, addig egyetlen méter tetőlécet és egyetlen darab téglát sem vásárolt Palota, hogy a szó szerint az összeomlás szélén álló műemléket megmentsük.

“A Liva-malom története Rákospalota, sőt, egész Budapest kínosan végződő históriáinak egyike. Még húsz évvel ezelőtt is megvolt mind az épület, mind a gépészeti berendezés egy része, sőt, civil figyelemben sem volt hiány, értékeit számon tartották, de a megmentéséért tett erőfeszítések végül nem vezettek eredményre. Az épületeket kirabolták, a berendezéseket széthordták és az egészet felgyújtották. Ma egy tető nélküli romhalmaz, nagyon nehéz benne felismerni a korábban műemlékké nyilvánított mezőgazdasági épületet. (Forrás: bpxv.blog.hu)”