Megkezdődik az ÉPK feldarabolása?

Tárgyilagosan a XV. kerület költségvetéséről
március 23, 2017
Orvoslás helyett mások szennyesét moshatjuk
március 28, 2017

Ingyen visszaadhatja a palotai önkormányzat állami tulajdonba az ÉPK négy épületét. Az ingatlanok területén hagyományos kínai orvoslással foglalkozó intézmény költözhet.

Bő két és fél évtized alatt jóformán csak tervek, ígéretek és álmok voltak az ÉPK ingatlanegyüttese jövőjéről. Most szinte néhány hét leforgása alatt több esemény történt, mind eddig összesen, már csak az a kérdés: vajon jó irányba indul-e a XV. kerület egyik legértékesebb vagyontárgyának a sorsa?

Az állam részéről komoly érdeklődés mutatkozik a komplexum egy része iránt. Az 1-es, 6-os, 7-es, valamint 16-os épületekben egy, a hagyományos kínai orvoslással foglalkozó oktatási és szolgáltató centrum költözhet, aminek fejében a kormány az érintett terület térítés-mentes átadását kéri Palotától.

Habár ez első ránézésre előnytelen szerződésnek tűnik, érdemes felidézni, hogy Hajdu László polgármestersége idején jóformán semmi érdemi fejlesztés, beruházás nem történt az egykori kórház területén. László Tamás (Fidesz) pedig ahelyett, hogy állami vagy magántőke beruházásokat csábítana a kerületbe, inkább terveket, tervrajzokat és újabb terveket készít, melyekből végül nem sok valósult meg.

“Amennyiben az állam valóban komoly összeget fordítana a komplexum egy részének a felújítására, használatba vételére, úgy ezt a lehetőséget nem szabad elszalasztani. Az Észak-Pesti Kórház területére eddig csak folyt a pénz, miközben alig történt valami említésre méltó. Ha mást nem is, de legalább már azt elérjük, hogy László Tamás ne költhessen többet fölösleges tervezésekre ezeken az épületeken” – fogalmazott a tervezett egyezség kapcsán Móricz Eszter.

Az önkormányzati képviselő ugyanakkor azt is hozzátette: egyelőre semmi sem dőlt el. A kormány más helyszíneket is vizsgál a kínai orvoslás centrum kapcsán. Másrészt az sem világos, hogy a szükséges kiegészítő beruházásokat, például a közmű-fejlesztések melyik felet terhelnék.