Orvoslás helyett mások szennyesét moshatjuk

Megkezdődik az ÉPK feldarabolása?
március 28, 2017
Liva-malom: tetőléc helyett tetőterv
március 28, 2017

(A kép illusztráció)

Különös feladatot talált az ÉPK 10-es épületének az önkormányzat. A kerület vezetése által sürgősséggel ‘áttolt’ szerződés 10 évre a Bethesda Kórház mosodáját költözteti a műemlékvédelem alatt álló épületbe. A megállapodás Palota számára nem túl előnyös.

A kerület vezetése által felvázolt tervek alapján az impozáns és részben műemlékvédelem alatt álló épületek, és a hét hektárnyi értékes parkterület sajnos nem a kerületben élők egészségügyi problémáit orvosolná. Ehelyett egy közeli kórház szennyeseinek a mosására fognák be az ingatlan 10-es számú épületének egy részét.

A kerület vezetése is érzi, érezheti, hogy a történet nem teljesen kerek: az erről szóló javaslatot mintegy „fű alatt”, sürgősséggel terjesztette a képviselő-testület elé január 24-én. Emiatt viszont a képviselőknek idejük sem volt az előkészített szerződés részleteiben elmélyedni.

A javasolt együttműködés a kerület számára nem kimondottan előnyös: a mintegy 330 m2-nyi földszinti és pincehelyiség kedvezményes bérletéért cserébe a Bethesda Gyermekkórház az épületrész felújítását vállalja, valamint egy külön megkötendő megállapodás fejében majd a kerületi gyermekek számára szakrendelést, laborszolgáltatást nyújtana az elképzelések szerint.

Mindezek fejében a kerület 10 évre leköti magát: a szerződés ugyanis az aláírás napjától 2027. szeptember 1-ig szól. Ráadásul a megvalósítás is villámgyorsan megkezdődhet, hiszen a dokumentum szerint a kórházi mosoda már idén március 1-étől birtokba veheti az épületrészt.

A Kórház havi 30.000 forint fejében kapja meg az ingatlanrészt – de lehet, hogy végül az egészből nem lesz semmi. Március elején a Kormányhivatal ugyanis jelezte: vizsgálatot indít az ügyben. A kormánymegbízott tájékoztatása alapján több részlet is tisztázásra vár – egyebek mellett az is, hogy miért maradt el a versenyeztetési eljárás egy olyan szerződésnél, melynek az értéke bőven meghaladja a 25 millió forintos versenyeztetési határt.

Kapcsolódó dokumentumok

Előterjesztés (bpxv.hu)

Kormányhivatal levele