Új városközpontot kap Rákospalota?

Meghívó: Ünnepeljük együtt a Föld napját!
április 20, 2017
Elkezdődött a Páskom óvoda felújítása
augusztus 4, 2017

(Forrás: Google.com)

Múzeum, rendezvényhelyszín, vendéglátás. A kerület vezetése szerint egy ilyen, három lábon álló komplex épületegyüttes lehetne Rákospalota – és egyben a kerület – új városcentruma. Szép álmok, melyeknél egyelőre csak a tervezés tűnik biztosnak…

Rákospalota Városközpont fejlesztéséről tárgyal a képviselő-testület a keddi (június 6) ülésén. A polgármester előterjesztése szerint több, különböző funkciójú intézmény egy helyre költöztetésével alakulhat ki a kerületrész városmagja a Kossuth szobor (Fő út /Széchenyi tér) mögötti területen:

  • Rákospalotai Múzeum
  • egy nagyobb, 300-400 fő befogadására alkalmas fedett rendezvénytér
  • vendéglátó funkciók: étterem, kávézó, cukrászda, gyorsbüfé
  • Szabó Ervin Könyvtár rákospalotai fiókja
  • kisebb bérbe adható üzlethelyiségek

A „gigaterv” szerint a városközpont látogatói nemcsak a XV. kerület lakosai, hanem más kerületekben lakó diákok is a rendezvények résztvevői lennének.

Az biztos, hogy Rákospalotának szüksége van egy városközpontra. De azt sem kérdőjelezheti meg senki, hogy ennek megfontolt tervezés, átgondolt városkoncepció alapján kell megszületnie – a költségek szigorú kordában tartása mellett. Ez utóbbira, a kiadások visszafogására pedig égető szükség van, a Megvalósíthatósági Tanulmány már így is 16 millió forintba került.

Nem csak a pénzügyi résznél merülnek fel komoly kérdőjelek. Nem világos például az sem, hogy milyen programokkal szeretnék Budapest peremére vonzani azokat a fiatalokat, akikre a szolgáltatás kínálat épít. Ez nem lehet egy jótékonysági intézmény, a piacon is életképes ötletnek kell lennie a városközpontnak – különben csak egy újabb tehertétellel gyarapodik a kerület éves költségvetése. (A megvalósíthatósági tanulmány szerint a beruházás nem megtérülő, a városközpont üzemeltetése még optimista forgalombecslés alapján is évi 40-45 millió forintjába kerülne a XV. kerületnek).

Kérdőjelek:

  • Átgondolt városfejlesztési koncepció helyett jelenleg kapkodást látunk – mintha ötletszerű beruházások érkeznének futószalagon, László Tamástól. Ez vajon már a jövő évi kampányra való felkészülés?
  • Vannak a kerület vezetésének fejlesztési-beruházási prioritásai?
  • A tervezett helyszín néhány száz méteres sugarú körében több szórakozó hely, valamint éttermek is vannak. Mi történik ezekkel?

Most még nem késő még egyszer áttekinteni a koncepciót, tisztázni a XV. kerület városfejlesztési prioritásait – nehogy a jelentős elképzelésből és drága tervezésekből ( a tervezés x millió a becsült kivitelezés költségvetése akár a 8-10 milliárd forintot is lehet) végül megint ne valósuljon meg semmi vagy olyasmi, amire nincs a kerületnek szüksége!