Elkezdődött a Páskom óvoda felújítása

Új városközpontot kap Rákospalota?
június 5, 2017
Szavazás
szeptember 26, 2017

A viharos testületi szavazásokat követően végre tényleg elkezdődhetett a már régóta esedékes óvodafelújítás. Ottjártamkor már javában folytak a munkálatok.

A felújítást végző vállalkozó szerint az épületen jóformán minden megújul: a tető, a homlokzat, új hőszigetelő réteget és vízszigetelést kap az intézmény, lecserélésre kerülnek az elöregedett nyílászárók, megújul a fűtési rendszer, kialakításra kerül egy új tornaterem.

Akik a nyári hőségben is figyelemmel követték a kerület politikai viharait, azok tudják: a Fidesz és balliberális pártok koalíciójában ezidáig példátlan feszültségeket szült az, hogy a tavaly elfogadott költségvetést még mintegy 70 millió forinttal meg kellett toldani a munkálatok elkezdéséhez.

A múlt héten összehívott rendkívüli közgyűlésen a képviselő testület végül is megszavazta a két óvoda és a bölcsőde felújításának módosított költségvetését. A történetben külön említést érdemel Lamperth Mónika szerepe is. A kerület jegyzője ismét szakmai hibát vétett: hozzáértők szerint jegyzői minőségében ugyanis nem lett volna joga bejelentést tennie – sem a Közbeszerzési Hatóság, sem a Gazdasági Versenyhivatal felé. Gyakorlatilag minden érintett hatóság hivatali hatáskörének túllépéseként értékelte Lamperth Mónika bejelentéseit.

Ráadásul többen is azt állítják: a vita hevében felmerült nyílt közbeszerzési eljárás ötlete szintén a jegyzőtől származik. A felvetés, vagyis egy nyílt közbeszerzési eljárás 30 nap alatt történő megvalósítására a törvény sem biztosít lehetőséget. A jogszabályi keretek figyelembevételével egy nyílt eljárás szabályszerű lebonyolítása még akkor is hónapokat vesz igénybe, ha egyetlen résztvevő cég sem támadja meg az eredményeket. Márpedig ez gyakran elő fordul, és ilyenkor egy-másfél évig is elhúzódhat az eljárás.

Végezetül, túl a vitákon az odajáró gyerekeknek, szüleiknek és az óvoda dolgozóinak nagy örömére szolgál, hogy hamarosan megújított környezetbe költözhetnek vissza.